Sivut

torstai 6. elokuuta 2015

Tiede ei puolla langattoman teknologian kieltämistä

Oheinen tekstini on vastine 4.8. Aamulehdessä julkaistulle Tea Pihkoluoman mielipidekirjoitukselle, jossa Pihkoluoma vaati langattoman teknologian kieltämistä kouluissa. Aamulehti julkaisi vastineeni torstaina 6.8.

Tiede ei puolla langattoman teknologian kieltämistä
Tiistain 4.8. Aamulehdessä Tea Pihkoluoma vaatii toimia lasten säteilyriskin pienentämiseksi poistamalla langattomat verkot kouluista. Kirjoitus esittää kuitenkin vääristellyn kuvan teknologiaan liittyvistä riskeistä.
Käsitys langattoman teknologian vaarallisuudesta ei perustu tieteeseen. Jos tarkastellaan aiheesta julkaistua tutkimusta tasapuolisesti, ei näyttöä langattomien laitteiden aiheuttamista terveyshaitoista ole. Minkään tieteellisen kysymyksen kohdalla tutkimus ei ole täysin yksimielistä. Keskittymällä muutamaan poikkeukselliseen tutkimukseen saadaan langaton teknologia näyttämään uhkaavalta. Kuitenkaan esimerkiksi aivosyöpien lisääntymistä ei tilastoissa näy, mikä on vastoin tekniikasta varoittelevien tutkimusten ennusteita.  
Mitään teknologiaa ei voida todistaa aukottomasti täysin turvalliseksi, koska aina pystytään keksimään uusia mahdollisia tai mahdottomia riskitekijöitä. Kaikkea emme tiedä, mutta se ei tarkoita, että emme tiedä mitään. Langattoman teknologian lähettämä säteily ei juuri eroa näkyvästä valosta, eikä ole esitetty uskottavaa mekanismia, jolla arkipäiväisen altistuksen tasoilla langaton teknologia voisi haitata terveyttä. Varovaisuusperiaatteen mukaista onkin tässä tilanteessa jatkaa säteilyn ja terveyshaittojen välisen yhteyden tutkimista, mutta nykytiedon valossa langattomien verkkojen kieltämiseen ei ole tarvetta, edes kouluissa ja päiväkodeissa. 
Turvallinen kouluympäristö on äärimmäisen tärkeä asia, ja koulujen on syytä pyrkiä minimoimaan oppilaiden terveyttä uhkaavat riskit. Langattomien nettiyhteyksien poistaminen koulusta on kuitenkin tarpeetonta. Uhkakuvien maalailun sijaan tarmo kannattaisi keskittää vaikka somekiusaamisen kitkemiseen tai opetuksen kehittämiseen, jotta suomalaislapset oppivat käyttämään modernia tieto- ja viestintäteknologiaa mahdollisimman tehokkaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti