Sivut

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Sukupuolesta ja selittämisestä

Mansplaining on termi, joka tarkoittaa jonkin asian selittämistä alentuvasti henkilölle, joka hyvin todennäköisesti tietää asian selittäjää paremmin. Sanan alkuosa man viittaa siihen, että yleensä selittäjä on mies ja selityksen kuuntelija nainen. Alentuva puhe ei tietenkään ole miesten etuoikeus, ja mansplaining tarkoittaakin juuri sellaista ilmiötä, missä selittäjän liiallinen luottamus oman tiedon ylivertaisuuteen on osaltaan seurausta sukupuoliin liittyvistä stereotypioista ja selittäjän ennakkoluuloista. Esimerkkejä ilmiöstä tarjoaa vaikkapa Academic Men Explain Things To Me.

Tänään lasten kanssa apteekkiin kävellessä mieleen tuli muutaman viikon vanha tilanne, ja tajusin, että lastenhoito on alue, jossa mies voi päästä mansplainingin kohteeksi. Tilanne ei ollut kovin ihmeellinen. Pieksämäen juna-asemalla hississä tuntematon nainen opasti minua ystävällisesti, mutta myös alentuvasti kymmenkuisen vauvamme säähän sopivasta pukemisesta. Kun tämä henkilö sen kummemin lupia kysymättä peitteli kärryissä istuvaa lasta, hän samalla puhui siitä, kuinka tuoreet isät eivät osaa laittaa tarpeeksi lapselle vaatteita. 

Tapaus ei sinänsä ollut mitenkään erityisen ärsyttävä, lähinnä tilanne huvitti. Lapsen peittelijä ei tietenkään tiennyt, etten nyt varsinaisesti ihan tuore isä enää ole. Kärryssä matkaajan 3,5-vuotias isoveli nousi laiturille samaan aikaan äitinsä kanssa hissin sijasta portaita pitkin. Enkä voi sanoa, että törmäisin vastaavaan käytökseen mitenkään usein. Enemmän sukupuolistrereotypiat varmasti toimivat lastenhoidonkin kohdalla edukseni. Isänä saan huomiota ja kiitosta tekemällä asioita, jotka äitien tekeminä ovat arkisen huomaamattomia. Toisin sanoen en missään nimessä halua itseäni uhriksi väittää. Tuntemattomien kaikentietäjien pyytämättä jakamat neuvot eivät käsitykseni mukaan ole missään nimessä vieraita äideillekään, anekdootteja asian tiimoilta löytyy esimerkiksi täältä.

Merkittävää koko asiassa oli, että sen johdosta minun on helpompi kuvitella, miltä oman osaamisen ja asiantuntemuksen mitätöinti sukupuolen perusteella voisi tuntua. Jos samanlaiseen kohteluun törmäisi työmaailmassa tai harrastuksissa ja säännöllisesti, voisi minulta irrota selittelijöille hymyä ja hiljaisuutta terävämpiä ja vähemmän kohteliaita vastauksia. Täytyy vain toivoa, että itse syyllistyn alentuvaan selittämiseen mahdollisimman vähän, ja että osaan avoimin mielin kuunnella palautetta, jos käytökseni menee miesselittämisen puolelle.
Peittelyn kohde seuraa olkapäiltä esityslistan lukemista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti