Sivut

torstai 16. huhtikuuta 2015

Demografisia huomioita vaalikentiltä ja tilastosta

- Hyvää päivää, saako olla vaalimainos?
- Eipä enää tarvitse, olen jo äänestänyt.

Vaalivauvan kanssa kampanjoimassa.
Viikon sisään on tullut vietettyä runsaasti aikaa Tampereen kaduilla ihmisille Jaakko Stenhällin vaalimainoksia jakaen. Ennakkoäänestyksen alettua usein vaaliesitettä tarjotessa sai kuulla kansalaisen jo täyttäneen velvollisuutensa. Ennakkoon äänestäneitä oli toki kaiken ikäisissä, mutta nopeasti huomasi, että karkeasti ottaen mitä iäkkäämpi kadulla kulkeva henkilö on, sitä todennäköisemmin hän on jo äänestänyt. 

Vaikka otanta on kohtuullisen iso, omien fiiliksien pohjalta ei tietenkään voi tehdä kovin varmoja johtopäätöksiä. Yleisenä totuutena pidetään, että nuorten äänestysaktivisuus on matalampaa, ja varsinkin ennakkoäänestyksessä erot korostuvat. Ihan helposti en löytänyt tilastoa edellisten eduskuntavaalien äänestysaktiivisuudesta ikäryhmittäin koko maan tai Pirkanmaan vaalipiirin osalta, mutta Jussi Ronkaisen toimittamassa Opetusministeriön Nuoret ja ääni -julkaisussa esitellään tilannetta Helsingin osalta. Tilasto vahvistaa havainnot kadulta. Suurin äänestysaktiivisuus on ikäryhmässä 55-69 vuotta, ikäryhmissä 18, 19-21, 22-24 ja 25-28 äänestysaktiivisuus on alle keskiarvon. 

Nuorten pienempi äänestysaktiivisuus näkyy tietenkin kansanedustajien ikäjakaumassa. En tietenkään halua sanoa, että ikä tekisi edustajasta hyvän tai huonon, mutta jos tarkoitus on nimen mukaisesti edustaa kansaa, on ikäjakaumalla merkitystä. Nuorten vähäisempi aktiivisuus huolestuttaa minua tietenkin myös oman puolueeni kannatuksen takia. Vihreät ovat nuorten suosiossa, ja olisi mukavaa, että tuo suosio näkyisi enemmän myös äänestystuloksessa. 

Mitä sitten pitäisi tehdä? Nuorten pitäisi äänestää, ja meidän ei enää ihan niin nuorten pitäisi tehdä parhaamme, että mahdollisimman moni nuori äänestää. Osaamisesta ei nuorten kannata ottaa paineita, ohjeita äänestämiseen voi lukea vaikka Heikki Sairaselta. Omaa osaani nuorten uurnille ajamisessa teen taas huomenna perjantaina flaijereiden kera kadulla. 
Tsemppipeukku kampanjaväelle ja äänestävälle nuorisolle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti