Sivut

torstai 25. lokakuuta 2012

Ilmastonmuutos pysähdyksissä?

Aina silloin tällöin kaverit ja tutut lähettelevät minulle linkkejä nettiteksteihin, joissa kumotaan joko ilmastonmuutos kokonaan, tai jokin osa siitä. Viimeksi yksi tuttu lähetti facebookissa yksityisviestillä linkin Daily Mail -lehdessä julkaistuun David Rosen kirjoittamaan artikkeliin, jonka mukaan ilmastonmuutos on ollut pysähdyksissä viimeiset 16 vuotta. Brittien kansallinen sääpalvelu Met Office julkaisi seuraavana päivänä vastineen, missä artikkelin väitteet kumottiin. Tarkastelemalla lyhyttä ajanjaksoa, jonka alkupiste on poikkeuksellisen lämmin El Nino -vuosi ja loppupiste poikkeuksellisen viileä La Nina -vuosi, saadaan luotua harha globaalin keskilämpötilan nousun pysähtymisestä. Kyse on cherry picking -nimisestä argumentointivirheestä, mikä tarkoittaa vain omalle näkökannalle soutuisan informaation esittämistä.

Ilmastobloggaaja Tamino on eritellyt artikkelin virheitä täällä, ja myös Skeptical Science on kirjoittanut aiheesta tyhjentävästi. Sain linkin artikkeliin kolme päivää sen julkaisemisen jälkeen. Tuolloin Met Officen vastaus olisi ollut luettavissa, pikaisella googlauksella löysin myös The Guardianin artikkelin, jossa käytiin läpi Daily Mailin jutun virheet. Tietoa löytyy netistä helposti ja nopeasti. Hyötyä tiedosta ei ole, jos sitä ei halua etsiä. Kaikkein mieluiten ihminen uskoo väitteitä, joiden kanssa on jo ennestään samaa mieltä, tai joiden haluaisi olevan totta. Jos on kiinnostunut siitä, miten asiat todellisuudessa ovat, ei pitäisi lopettaa tutkimista, kun löytää itselleen mieluisan vastauksen.

Alla on vielä hyvä kuva ilmastonmuutoksen kieltäjien ja realistisesti ilmiöön suhtautuvien henkilöiden tavoista tarkastella lämpötiladataa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti