Sivut

sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Mellakoista, muslimeista ja jumalanpilkasta

Jumalanpilkkapäivää vietetään vuosittain 30.9. tarkoituksena edistää uskonnon- ja sananvapautta. Kaikkialla maailmassa pitäisi olla mahdollista haastaa enemmistön uskonnolliset näkemykset ilman tuomioiden tai väkivallan pelkoa. Jumalanpilkkapäivän tarkoituksena ei ole pitää hauskaa uskovien kustannuksella tai pilkata uskontoja, vaan muistuttaa, että sananvapaus koskee myös puhetta, joka ei ole enemmistön näkemysten mukaista. Uskonnoille ei tule antaa erityistä suojaa satiiria ja terävääkin kritiikkiä vastaan. 

Sananvapauden ja uskontojen välisten hankaluuksien juuret yltävät kauas historiaan. Kristinusko on historiallisesti hoitanut oman osansa väärinajattelijoiden ja -puhujien vainoamisesta, mutta nykyisin jumalanpilkan vastustamisen vetovastuu on islamilaisella maailmalla. Turkin pääministeri Erdogan haluaisi tehdä islamofobiasta rikoksen ihmisyyttä vastaan ja kieltää jumalanpilkan kansainvälisellä lainsäädännöllä. Egyptin presidentti Morsi puolusti YK:n yleiskokoukselle pitämässään puheessa uskontojen luokkaamisen kieltämistä lailla. Suomessa Halla-Ahon tuomio uskonrauhan häiritsemisestä tuli nimenomaan muslimien loukkaamisesta.

Tuoreimmat "Innocence of Muslims" -videon seurauksena syntyneet mellakat ovat melkein kuin kopioita Muhammed-pilapiirrosten tai Saatanallisten säkeiden jälkeisistä levottomuuksista. Kaikissa tapauksissa syy väkivaltaan ei ollut varsinaisesti Youtube-video, piirros tai romaani, vaan niitä käytettiin lyömäaseena islamin sisäisessä konfliktissa. Kirjailija Kenan Malikin mukaan fundamentalistit tarvisevat mellakoita juuri sen takia, että enemmistö muslimeista ei ole heidän puolellaan. Mellakoiden avulla ääriryhmät lisäävät valtaansa ja saavat näkyvyyttä. Raivoavaa väkijoukkoa televisiosta katsoessa ei ole mahdotonta uskoa, että Muhammedin piirtäminen tai elokuvan tekeminen voi loukata verisesti muslimeita. Onko sananvapaus mennyt liian pitkälle, jos sen käyttäminen saa muslimimaailman raivon partaalle?

Ei tietenkään ole. Eikä koko muslimimaailma missään nimessä ole raivoissaan. Ja sitä osaa islamilaisesta maailmasta, joka eniten on raivoissaan uskontonsa kritisoimisesta ja pilkkaamisesta tuleekin aktiivisesti vastustaa. Maltillisten muslimien tukeminen tuskin onnistuu ääriliikkeitä myötäilemällä. Sananvapaudesta tinkiminen ja uskonnon asettaminen erityissuojeluun ei edistä rauhallista yhteiseloa monikulttuurisessa maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti